Vad bör du tänka på när du målar ett rum?

Vad bör du tänka på när du målar ett rum?

Bor du med tråkiga vita väggar, men hatar tanken på att måla? Målning är ofta en uppgift som husägare fruktar. Det är emellertid ett av de billigaste sätten att förbättra utseendet på ditt hem utan för mycket ansträngning. Många tror att det är svårt att få det att bli bra när man själv ska måla ett rum och vänder sig oftast till en målare, detta är dock helt onödigt och kostar bara massvis med pengar. I själva verket är det inte alls komplicerat att måla ett rum, det kan till och med vara väldigt rogivande och trevligt. Om du följer våra tips i denna text så kommer det att bli betydligt smidigare och roligare att måla samt ett fint resultat. 

Förbereda rummet gör stor skillnad

Det är ett känt faktum att måla är mycket lättare när det inte finns något i vägen. Detta betyder att det är viktigt att tömma ut rummet, eller åtminstone så mycket som möjligt om du vill ha det så lätt som möjligt att måla. Om du till exempel målar ditt vardagsrum, flytta stora möbler till centrum och täck dem gärna med gamla lakan eller dukar för att inte spilla färg på dom och förstöra dom.

Även om det kan verka som ett onödigt steg att torka av väggarna är det ett av dom viktigaste stegen. Oavsett om du kan se det eller inte, det finns en uppbyggnad på väggarna av smuts, damm och oljor från dina händer. Om du tar bort detta skräp före målning gör det att färgen kan fästa vid väggarna mycket lättare. Detta ger dig en mycket jämnare och finare färgläggning. 

Du bör också fylla i eventuella spikhål och sprickor med spackling, såväl som tejp av angränsande väggar, fönsterbeslag och ljusströmbrytare eller utloppslock av samma anledning. Använd gamla dukar, tidningar eller en pappersrulle för att täcka golvet.

Var uppmärksam på den finnish du väljer

En annan del som jag vet att många missar är att det inte bara färgen spelar roll, utan även finishen eller glansen. Färger med hög glans är mycket hållbara och lättare att rengöra, men nackdelen är att de ofta belyser brister i dina väggar.

Å andra sidan kommer en platt färgfinans att dölja dessa brister. Men plattfärg är mer mottaglig för skador.

I de flesta fall är en äggskalfinish det bästa alternativet.

Det ger lite glans, är fortfarande lätt att rengöra, belyser inte brister och är inte lika lätt att skada som platt färg.

Ta reda på hur mycket färg du verkligen behöver

Det är inget som är mer frustrerande under ett målningsprojekt än att slut på färg halvvägs genom projektet. Samtidigt vill du inte heller ha för mycket färg, denna balansen är väldigt viktig att hitta.

Det finns några saker som hjälper dig att bestämma rätt mängd färg. Först måste du känna till fyrkantiga bilder i ditt rum.

För det andra, tänk på hur många lager färg du vill göra. Om du grundar väggarna först, kan ett lager täcka, medan två lager ofta behövs om väggarna inte är grundade.

Spendera lite för att få bra kvalité

Bortsett från en målaborste av god kvalitet, vill du se till att du har att du behöver innan du börjar. Detta kommer att inkludera rullförlängare och en robust stege. Rullförlängare hjälper dig att nå högre väggar utan att sträcka armarna för högt eller stå på dina tår. En robust stege hjälper dig att enkelt nå de övre hörnen på dina väggar när du borstar. Båda dessa artiklar kommer att förhindra att du överförlänger din kropp och orsakar skador.

Där har du några av dom bästa tipsen för att kunna måla ett rum helt själv! Hoppas det hjälpte och att det blev ett fint resultat i slutändan. 

This Post Has One Comment

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.

Close Menu