Måla altanen, vilka är dom viktigaste stegen?

Måla altanen, vilka är dom viktigaste stegen?

Är du intresserad av att måla din altan? Isåfall har du kommit rätt, dom flesta ser detta som ett riktigt krävande arbete och det kan det mycket väl vara men i den här texten kommer vi att gå igenom dom viktigaste stegen för att underlätta så mycket som möjligt när du målar din altan.

Förbereda 

Det här steget är väldigt simpelt och borde i vanliga fall inte ta lång tid alls om du har underhållit altanen men är definitivt en av dom absolut viktigaste delarna är att förbereda inför måleriet. Börja med att spola av altanen med mögelborttagningsmedel, använd gärna en borste för att få bort allt mögel. Spola sedan av altanen med vatten och byt ut eventuella ruttna brädor. Nu är du redo för att börja måla!

Tre målartips

Målar borste

Ett bra tips är att använda en målarborste nära väggar, mellan springor och övriga ställen där du inte vill att det ska droppa.

Målar roller

Använd målarroller för resten av altanen. Var noga med att kolla så att det inte är något mönster på rollern då det kan se konstigt ut efteråt.

Två omgångar

Det borde räcka med att måla altanen två gånger för att det ska bli bra, om du däremot märker att det inte är tillräckligt så är det bara att lägga ett lager till. Detta förbättrar också hållbarheten under en längre tid. 

Fördelar med att måla altanen

Så varför ska man måla altanen? Vad är fördelarna med det jämfört med att lämna det obehandlat eller behandla det på annat sätt? Vi har tagit fram dom största fördelarna här nedan.

Vilken färg du vill 

Målning låter dig använda vilken färg du vill ha. Eftersom färg är fast kan du helt täcka en gammal färg eller själva träet, vilket innebär att du har många alternativ för att anpassa det precis som du vill ha det.

Kan vara bra för små reparationer

Färg fyller ofta springor och sprickor. Färg är en tjockare finish, så det kan ofta vara användbart för att reparera trä som redan har skadats lite av elementen. Vissa färger tillverkas till och med just för detta ändamål.

Kan vara enklare att rengöra

Färg kan vara lättare att rengöra. Beroende på vilken slags färg (jag har ett vitmålat däck och det är INTE lätt att rengöra) kan det vara lätt att rengöra. Om färgen är av god kvalitet och får härda ordentligt innan den tas i bruk, skapar den ett hårt skal så att smuts vanligtvis blir väldigt lätt att tvätta bort.

Bättre skydd från mögel och skador

Färg är mer skyddande av trä. I allmänhet motstår färg bättre mot ruttnande, mögel och solskador bättre än andra alternativ. Men andra typer av högkvalitativa ytbehandlingar kan också göra ett bra jobb med att skydda trä.

Det var dom viktigaste stegen och några viktiga tips inför målandet av en altan, hoppas att detta hjälpte dig och att resultatet blev bra. 

This Post Has One Comment

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.

Close Menu